Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Slavonija i Baranja – Okusi tradicije

Datum ispisa: 25.07.2024

Znate li da se uzgoj ljute crvene paprike na istoku Hrvatske proširio za vrijeme Osmanlija kao zamjena za skupi uvozni papar. Sušena i mljevena ljuta crvena paprika postala je osnova kulinarstva.
Baranjci danas ponosno ističu da kad pravi domaći čobanac kapne na majcu ne da se više oprati.

Paket 3 dana / 2 noćenja


Termin: 16.03.2021. – 14.11.2021.

Usluga: prema programu
Prijevoz: vlastiti

Smještaj: seljačko domaćinstvo Bakine čarolije, Karanac, http://www.bakine-carolije.eu/

– park prirode Kopački rit
– degustacija kulena
– degustacija vina i obilazak Starog podruma Belje
– razgled Osijeka i Đakova

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: SLAVONSKI BROD – ĐAKOVO – KARANAC
Polazak s mjesta odredišta u jutarnjim satima i vožnja prema  Slavonskom Brodu, „vratima Slavonije“. Po dolasku svakako obiđite Tvrđu, jednu od najvećih tvrđava u Hrvatskoj koja je građena kako bi mogla smjestiti i do 5.000 vojnika te  kuću Ivane Brlić Mažuranić,  velike spisateljice koja je udajom postala Brođanka i tu proživjela 46 godina. U toj kući Ivana je iznjedrila svoja najpoznatija djela. Kuća se nalazi na glavnom gradskom Trgu, trenutno je u rekonstrukciji i može se razgledati samo izvana.  Pauza za  kavu i kolače na glavnom gradskom trgu, brodskom korzu koji je površinom najveći trg u Hrvatskoj. Nastavak vožnje prema Đakovu, „srcu Slavonije“. Prva vizura na putu u slavonsku ravnicu je monumentalna katedrala. Vidljiva izdaleka i svojevrsni „svjetionik“ grada. Smještena na Trgu Josipa Jurja Strossmayera najznačajniji je spomenik grada Đakova. Papa Sv. Ivan XXIII nazvao ju je: „Najljepšom katedralom od Venecije do Istanbula“. Slijedi posjet Đakovačkoj ergeli. Engleska kraljica Elizabeta II, oduševljena nastupom đakovačkih lipicanaca na otvorenju Olimpijskih igara, posjetila je Ergelu 1972. godine. Tom se prilikom provezla Đakovom u slavnom i nadaleko poznatom četveropregu. Sama Ergela se sastoji od dva kompleksa. U Pastuharni u centru grada vrši se obuka i dresura konja za zaprežno i dresurno jahanje. Dok se u Ivandvoru, udaljen kratkom vožnjom od 7 km, nalazi matično stado. Tu je smješteno je oko 120 grla konja lipicanske pasmine, a osim prekrasnih konja možete razgledati i autohtono seosko domaćinstvo (slavonski ambar, đeram, bunar i krušna peć). Dolaskom na vidikovac ostat ćete zadivljeni nepreglednim pašnjacima gdje u ljetnoj sezoni boravi matično stado s podmlatkom i muška grla do četiri godine starosti. Slijedi vožnja prema Etno selu Karanac koje je smješteno na južnim padinama Banskog brda i predstavlja središte kontinentalnog turizma s visoko razvijenim smislom za njegovanje tradicijske kulture, poglavito kulture stanovanja i prehrane te folklornoga naslijeđa. Karanac slovi kao mjesto koje je najzaslužnije za preporod baranjskog turizma. Predlažemo kasni ručak u restoranu “Baranjska kuća”. Smještaj u seljačkom domaćinstvu “Bakine čarolije” gdje ćete na najbolji mogući način doživjeti trenutak prošlosti i topline starih domova. Noćenje.

2. dan: KARANAC – PODRUMI BELJE – DEGUSTACIJA KULENA – BATINA – ZMAJEVAC – KARANAC
Domaći doručak. Odlazak do Vidikovca na Banovom brdu koji je okružen milijunima čokota vinove loze i pravo je mjesto za predah i uživanje u pogledu na rodne vinograde i Hrvatsko Podunavlje. Nastavak vožnje prema starom podrumu Belje u Kneževim Vinogradima koji se prvi puta spominje u opisima Mohačke bitke iz 1526. godine kada su u njemu boravili turski vojnici velikog vojskovođe Sulejmana Veličanstvenog.  Stari podrum će uskoro proslaviti 500 godina postojanja. Posjeta omogućava šetnju među hrastovim bačvama te kušanje vina, a uz paket “Podrum uz čašu” kući nosite i suvenir čašu. Slijedi odlazak do mjesta Suza gdje se proizvodi nadaleko poznati kulen obitelji Matijević. Vrhunska kvaliteta ovog kulena se postiže spajanjem dugogodišnje obiteljske recepture, pažljivo odabranih sastojaka te visokih standarda proizvodnje. Degustacija kulena i upoznavanje s procesom proizvodnje. Put vas dalje vodi prema Batini i vidikovcu s kojeg se pruža prekrasan pogled na Dunav, a impresivan je i Augustinčićev spomenik Batinskoj bitci. Dan prepun doživljaja najbolje je zaokružiti obrokom u autentičnom i originalnom  ambijentu kušajući najkvalitetnije plodove ovoga kraja, tradicionalna baranjska jela i izvanredna vina. Predlažemo posjet restoranu Josić u Zmajevcu.  Šetnjom do restorana Josić upoznati ćete se i s pričom o  “gatorima” i “surducima”. Baranjski surduci, kroz brdo usječene ulice i putevi, sadrže kućice poznatije kao “gatori”, u kojima je prohladnih 12 do 15 Celzijevih stupnjeva. Idealna je to temperatura za vino, koja se ne mijenja cijele godine. Ukopani u zemlju, često obzidani ciglom, gatori su jedinstvena arhitektura vinskih podruma. Građeni prije više od stoljeća, danas su prava turistička atrakcija. Povratak u Karanac na noćenje.

3. dan: KARANAC – KOPAČKI RIT – OSIJEK
Domaći doručak. Odjava i odlazak do Parka prirode Kopački rit. Vožnja brodićem i vlakićem, razgled Multimedijalne izložbe i šetnja šetnicom „Bijelog lopoča“ u parku traje otprilike dva i pol sata. Vožnja do Osijeka. Najprije predlažemo kraće zaustavljanje u centru grada, kod  kon-katedrale sv. Petra i Pavla (Osječke katedrale). Vizura Osijeka je nezamisliva bez njezinog 90 metara visokog zvonika, danas drugog po visini u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi. Zatim odlazak i  razgled  Osječke Tvrđe u pratnji mjesnog vodiča.  Kompleks Tvrđe je  izgrađen  u 18. stoljeću s impozantnim bedemima i gradskim vratima. Romaničku jezgru krasi kvadratni glavni trg i očuvane lijepe plemićke i građanske zgrade. Po završetku razgleda, a prije povratka kući, nikako se ne smije propustiti ručak u „Krčmi kod Ruže“.

Cijena paketa po osobi 116,80 eur / 880 kn

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Minimalan broj prijavljenih putnika: 2

CIJENA UKLJUČUJE: smještaj u seljačkom domaćinstvu “Bakine čarolije” u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja s doručkom; boravišnu pristojbu; ulaznicu za PP Kopački rit koja uključuje vožnju vlakićem, vožnju brodom u trajanju od 1 sat, šetnju šetnicom „Bijelog lopoča“, posjet multimedijalnoj izložbi u Prijemnom centru Mali Sakadaš; obilazak Starog podruma Belje, paket “Podrum uz čašu” (uključuje obilazak, degustaciju i suvenir čašu); degustaciju kulena kod obitelji Matijević; razgled Tvrđe u Osijeku u pratnji mjesnog vodiča; troškove organizacije i prodaje; policu jamčevine i osiguranja od odgovornosti. 

CIJENA NE UKLJUČUJE: ulaznicu za Pastuharnu u Đakovu i Ivandvor, prijevoz, voditelja putovanja, obroke, pića, troškove osobne prirode, sve što nije navedeno pod „Cijena uključuje“. 

Doplate po osobi uz plaćanje na licu mjesta:
*individualna ulaznica za Pastuharnu u Đakovu i posjet Ivandvoru: 2,65 eur / 20 kn
Cijene ulaznica su informativne i podložne su promjeni.

Prilikom rezervacije predlažemo uplatu osiguranja od nezgode i rizika otkaza putovanja.

Mogućnost prilagodbe programa željama gostiju u smislu broja noćenja, vrste i kategorije smještajnog objekta, usluge uključenih u cijenu aranžmana i sl.
Mogućnost organizacije prijevoza iz bilog kojeg dijela Hrvatske za individualne putnike, obitelji, društva ili veće grupe.

Paket 2 dana / 1 noćenje


Termin:
16.03.2021. – 14.11.2021.

Usluga: prema programu
Prijevoz: vlastiti
Smještaj: seljačko domaćinstvo Bakine čarolije, Karanac, http://www.bakine-carolije.eu/

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: ĐAKOVO – PODRUMI BELJE – ZMAJEVAC – KARANAC
Polazak s mjesta odredišta u jutarnjim satima i vožnja prema  Đakovu, „srcu Slavonije“. Prva vizura na putu u slavonsku ravnicu je monumentalna katedrala. Vidljiva izdaleka i svojevrsni „svjetionik“ grada. Smještena na Trgu Josipa Jurja Strossmayera najznačajniji je spomenik grada Đakova. Papa Sv. Ivan XXIII nazvao ju je: „Najljepšom katedralom od Venecije do Istanbula“. Slijedi posjet Đakovačkoj ergeli. Engleska kraljica Elizabeta II, oduševljena nastupom đakovačkih lipicanaca na otvorenju Olimpijskih igara, posjetila je Ergelu 1972. godine. Tom se prilikom provezla Đakovom u slavnom i nadaleko poznatom četveropregu. Sama Ergela se sastoji od dva kompleksa. U Pastuharni u centru grada vrši se obuka i dresura konja za zaprežno i dresurno jahanje. Dok se u Ivandvoru, udaljen kratkom vožnjom od 7 km, nalazi matično stado. Tu je smješteno je oko 120 grla konja lipicanske pasmine, a osim prekrasnih konja možete razgledati i autohtono seosko domaćinstvo (slavonski ambar, đeram, bunar i krušna peć). Dolaskom na vidikovac ostat ćete zadivljeni nepreglednim pašnjacima gdje u ljetnoj sezoni boravi matično stado s podmlatkom i muška grla do četiri godine starosti. Odlazak prema Starom podrumu Belje u Kneževim Vinogradima koji se prvi puta spominje u opisima Mohačke bitke iz 1526. godine kada su u njemu boravili turski vojnici velikog vojskovođe Sulejmana Veličanstvenog.  Stari podrum će uskoro proslaviti 500 godina postojanja. Posjeta omogućava šetnju među hrastovim bačvama te kušanje vina, a uz paket “Podrum uz čašu” kući nosite i suvenir čašu. Predlažemo posjet restoranu Josić u Zmajevcu i ručak u autentičnom i originalnom  ambijentu gdje se služe  tradicionalna baranjska jela i izvanredna vina. Šetnjom do restorana Josić upoznati ćete se i s pričom o  “gatorima” i “surducima”.  Baranjski surduci, kroz brdo usječene ulice i putevi, sadrže kućice poznatije kao “gatori”, u kojima je prohladnih 12 do 15 Celzijevih stupnjeva. Idealna je to temperatura za vino, koja se ne mijenja cijele godine. Ukopani u zemlju, često obzidani ciglom, gatori su jedinstvena arhitektura vinskih podruma. Građeni prije više od stoljeća, danas su prava turistička atrakcija. Vožnja prema Karancu i smještaj u seljačkom domaćinstvu “Bakine čarolije” gdje ćete na najbolji mogući način doživjeti trenutak prošlosti i topline starih domova. Noćenje.

2. dan: KARANAC – DEGUSTACIJA KULENA – BATINA – OSIJEK
Domaći doručak. Odjava  i odlazak do do Vidikovca na Banovom brdu koji je okružen milijunima čokota vinove loze i pravo je mjesto za predah i uživanje u pogledu na rodne vinograde i Hrvatsko Podunavlje. Slijedi odlazak do mjesta Suza gdje se proizvodi nadaleko poznati kulen obitelji Matijević. Vrhunska kvaliteta ovog kulena se postiže spajanjem dugogodišnje obiteljske recepture, pažljivo odabranih sastojaka te visokih standarda proizvodnje. Degustacija kulena i upoznavanje s procesom proizvodnje. Put vas dalje vodi prema Batini i vidikovcu s kojeg se pruža prekrasan pogled na Dunav, a impresivan je i Augustinčićev spomenik Batinskoj bitci. Vožnja prema Osijeku. Razgled  osječke Tvrđe u pratnji mjesnog vodiča.  Kompleks Tvrđe je  izgrađen  u 18. stoljeću s impozantnim bedemima i gradskim vratima. Romaničku jezgru krasi kvadratni glavni trg i očuvane lijepe plemićke i građanske zgrade. Po završetku razgleda, a prije povratka kući, nikako se ne smije propustiti ručak u „Krčmi kod Ruže“.

Cijena paketa po osobi 70,34 eur / 530 kn

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Minimalan broj prijavljenih putnika: 2

CIJENA UKLJUČUJE: smještaj u seljačkom domaćinstvu “Bakine čarolije” u dvokrevetnoj standard sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom; boravišnu pristojbu; obilazak Starog podruma Belje , paket “Podrum uz čašu” (uključuje obilazak, degustaciju i suvenir čašu); degustaciju kulena kod obitelji Matijević; razgled Tvrđe u Osijeku u pratnji mjesnog vodiča; troškove organizacije i prodaje; policu jamčevine i osiguranja od odgovornosti. 

CIJENA NE UKLJUČUJE: ulaznicu za Pastuharnu u Đakovu i Ivandvor, prijevoz, voditelja putovanja, obroke, pića, troškove osobne prirode, sve što nije navedeno pod „Cijena uključuje“. 

Doplate po osobi uz plaćanje na licu mjesta:
*individualna ulaznica za Pastuharnu u Đakovu i posjet Ivandvoru: 2,65 eur / 20 kn
Cijene ulaznica su informativne i podložne su promjeni.

Prilikom rezervacije predlažemo uplatu osiguranja od nezgode i rizika otkaza putovanja.

Seljačko domaćinstvo “Bakine čarolije”, Karanac, http://www.bakine-carolije.eu/

Lokacija: selo Karanac u Baranji, 30 km udaljeno od Osijeka. U želji da se dočara trenutak prošlosti i topline starih domova, seljačko domaćinstvo Bakine čarolije stoji na raspolaganju svim ljubiteljima domaćeg i prirodnog. Svaki gost može uživati u šumovima prirode i cvrkutu ptica. Okućnica domaćinstva je 2009. godine proglašena najljepše uređenom okućnicom u Baranji.
Sadržaji: Dvorište se sastoji od tri tematske cjeline koju čine priroda, zadovoljstvo i obitelj. Svaka cjelina opremljena je odgovarajućim detaljima koji su ukrašeni cvjetnim aranžmanima i orginalnim predmetima iz starih seljačkih gospodarstava.
Smještaj:
– Bakine čarolije:
glavni apartman. U njemu postoje tri kreveta plus pomoćni ležaj. U apartmanu se nalaze televizor, hladnjak, sanitarni čvor s tuš kabinom i kuhinja.
– Čiča Tomina koliba: manji apartman. U njemu postoje 2 kreveta. Apartman sadrži televizor, kave-kuhinjicu, sanitarni čvor s tuš kabinom. Apartman se grije kaminom na drva.
– Bungalov robinzon: tu spavate na zidanom krevetu sa kraljevskim baldahinom i istovremeno čujete graktanje gusaka ili meketanje koze, a na dohvat vam je ruke razno voće i povrće koje možete slobodno konzumirati. Bungalov Robinzon ocijenjen je sa tri sunca. Opremljen je klima uređajem, tv uređajem, aparatom za kavu, čokančićima rakije, a zagrijava se na kaljevu peć.
– Predsjednički apartman: u bogatoj i nadasve lijepoj atmosferi, prostoru veličine 120 m2, na raspolaganju vam je fotelja za masiranje, mini bar, mini biblioteka i kada za opuštanje. Stari namještaj, stari predmeti i razne rukotvorine doprinijet će da se osjećate iznimno ugodno, korisno i opušteno. Opremljen je klima uređajem, tv-om, aparatom za kavu, čokančićima rakije, a zagrijava se centralnim grijanjem. Obitelji s djecom imaju na raspolaganju posebnu dječju sobu, u kojoj djeca imaju na raspolaganju pravi mali dječji svijet iz bajke i naravno svoj tv.
– Baraka: poželite li poseban i ne zaboravan odmor DOĐITE u našu „ BARAKU“ . Spavat ćete na paletama i udobnom dušeku sa baldahinom. Čutet ćete graktanje gusaka i meketanje koze , a na dohvat vam je ruke razno voće i povrće koje možete slobodno konzumirati. Organizirat ćemo vam razne sadržaje ili izlete. Baraka je opremljena namještajem od paleta, klima uređajem , tv-om, kave aparatom, čokančićima rakije , a zagrijava ju kamin pećica.
Usluga: noćenje s doručkom

Udaljenosti:
Slavonski Brod – Đakovo:
55 km
Đakovo – Karanac:
70 km
Karanac – Kneževi Vinogradi – Suza – Batina – Zmajevac: 40 km
Karanac – Kopački rit: 25 km
Kopački rit – Osijek: 12 km

Klikni na kartu za uvećanje

NAČINI PLAĆANJA
*Prilikom sklapanja ugovora potrebno je uplatiti 40% cijene putovanja, a ostatak iznosa najkasnije 31 dan prije početka putovanja.
*Plaćanje se može izvršiti jednokratno gotovinom, uplatom na žiro račun ili jednokratno karticama Mastercard, Maestro, MB Card, Visa, Visa Premium, Diners Club.
*Mogućnosti obročnog plaćanja na rate:
Visa Premium karticom do 6 rata
Diners Club karticom do 12 rata
PBZ Maestro i Visa karticama do 9 rata
karticom Karlovačke banke do 12 rata
Maestro karticom Erste banke do 6 rata
kartice Maestro, Visa i Mastercard Zagrebačke banke do 12 rata

Objavljene informacije smatraju se točnima i pouzdanima u vrijeme njihovog unošenja, bez jamstva potpune točnosti i cjelovitosti u svako vrijeme. Agencija, nadalje, pridržava pravo izmjene sadržaja objavljenih na ovim web stranicama u bilo koje vrijeme, po vlastitoj procjeni i bez prethodne najave.

Odgovorni organizator: Ka travel d.o.o, B. Šuleka 27, 47 000 Karlovac, ID: HR-AB-47-020046686
Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju.
Putnik može raskinuti Ugovor o putovanju u bilo kojem trenutku prije početka putovanja uz plaćanje primjerene naknade za raskid Ugovora, a prema Uputama i općim uvjetima putovanja odgovornog organizatora.

Svojim potpisom na Ugovor o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima. Molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Za ovo putovanje uplaćeno je jamčevno osiguranje i osiguranje od odgovornosti kod Euroherz Osiguranje, Zagreb.  Organizator putovanja zadržava pravo promjene cijena u slučaju promjene kalkulativnih elemenata ili tečaja. Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti  kupnje i provedbe turističkih aranžmana Ka travel d.o.o., izdanje svibanj 2018.

Foto: https://zlatna-greda.org/galerija/#prettyPhoto/25/

Nazovite nas

Turistička agencija – s Vama od 2010.

+ 385 47 495 495

Lokacija ureda

Gundulićeva 3, Karlovac

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak 9 - 17, Subota 9 - 12

Email

info@katravel.hr

KA TRAVEL d.o.o, turistička agencija, Bogoslava Šuleka 27, Karlovac / MB 2601010 / OIB 60912428480 / ID: HR-AB-47-020046686 / Reg. sud: Trgovački sud u Karlovcu
Registrirano pod brojem Tt-10/10-2 / MBS: 020046686 / Temeljni kapital 2.650 eur uplaćen u cijelosti / Uprava društva: Marijana Buneta, direktor / Voditelj poslova – Marijana Buneta
Računi: Erste & Steiermärkische Bank d.d., Jadranski trg 3a, 51 000 Rijeka, IBAN: HR4824020061100568342 / Privredna Banka Zagreb d.d., Račkoga 6, 10 000 Zagreb, IBAN: HR6023400091110491621 / Zagrebačka banka d.d., Trg B. J. Jelačića 10, 10 000 Zagreb IBAN: HR 9323600001102857365
Pojedinosti o nadležnom tijelu čijem službenom nadzoru podliježe djelatnost putničke agencije: Državni inspektorat, Turistička inspekcija, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb