Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gorski kotar – U sjeni planine

Datum ispisa: 25.07.2024

Znate li da se Gorski kotar na starim kartama prikazivao kao pust i gorovit, a označavao kao Vražiji vrt ili Hortus diabolicus? Zemlja je slabo plodna, a čak 83% prostora prekriveno je šumama. Da bi preživio čovjek je ovdje morao naučiti živjeti u skladu s prirodom.
Oblikovao je život u sjeni planine po ritmovima netaknute iskonske divljine.

Paket 3 dana / 2 noćenja


Termin: 16.03.2021. – 14.11.2021.

Usluga: prema programu
Prijevoz: vlastiti
Smještaj: hotel Bitoraj 4*, Fužine, https://bitoraj.hr/

– nacionalni park Risnjak
– Zeleni vir i Vražji prolaz
– kanjon Kamačnik i špilja Lokvarka

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: NACIONALNI PARK RISNJAK – FUŽINE
Polazak s mjesta odredišta u jutarnjim satima i vožnja prema  Gorskom Kotaru i Nacionalnom parku Risnjak. Risnjak je šumsko kraljevstvo i upravo su mu guste šumske zajednice osigurale „kartu“ za ulazak u društvo nacionalnih parkova. Prilikom posjeta NP Risnjak svakako je nezaobilazna i Poučna staza Leska – jedan od prvih objekata takve vrste u Hrvatskoj. Lako je dostupna od strane Crnog Luga, a započinje na udaljenosti od nekoliko minuta hoda zapadno od Uprave parka. Projektirana je i izvedena tako da je svakom posjetitelju omogućeno da je samostalno prijeđe. Niz od 23 informacijskih tabli, okupljenih na svega 4,2 km dužine staze, prava su prilika za upoznavanje prirodnog i kulturnog nasljeđa ovog nacionalnog parka. Predlažemo ručak u restoranu Pansiona NP Risnjak. Odlazak do Fužina i smještaj u hotel Bitoraj 4*. Legenda kaže kako su prvi naseljenici ovog kraja, kada su s vrha brda pogledali na zelene šume i bistre vode, kazali: „Bit će to raj“! Taj uzvik dao je ime planini, a planina hotelu i restoranu što svakodnevno u praksi potvrđuje te riječi. Noćenje.

2. dan: ZELENI VIR I VRAŽJI PROLAZ
Doručak u hotelu. Vožnja  prema Brodu na Kupi i mjestu Ložac gdje na  parkingu možete ostaviti auto i šetnjom od pola sata doći do Planinarskog doma Zeleni vir. Kraći odmor za kavu. Nastavak šetnje prema izletištu Zeleni vir.  Zadivljujuća 70 metara visoka stijena koja se osovila između dva šumovita obronka, a s vrha stijene obrušavaju se dva potočića. Jedan brzo nestaje u usjeku, a drugi se ruši okomito u obliku slapa koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak koji ovdje izvire. U špilji je jezerce smaragdno zelene boje, kristalno bistre i mirne vode. Podzemni izvor- Zeleni vir dubine oko 50 metara u dnu je špilje i ne primjećuje se, a ime je dobio po boji jezerca koje stvara. Vražji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, na pojedinim dionicama širine svega 2 metra, a posljedica je djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i napravila sebi neobičan put. Kroz kanjon prolazi potok Jasle što je i ime cijelog obližnjeg šumskog kompleksa. Na kraju Vražjeg prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle otvor je u stijenu, ulaz u špilju Muževa hiša. Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana sa jezercem. U špilji prezimljava strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka koji se ne smiju uznemiravati prilikom posjeta špilji. Prilikom obilaska izletišta potrebno je imati adekvatnu planinarsku obuću zbog skliske podloge. Kanjon Vražji prolaz je vrlo zahtjevan za obilazak i potrebno se pridržavati uputa s info tabli duž kanjona. Povratak u hotel. Predlažemo večeru u hotelskom restoranu. Svježe lokalne namirnice i izvorne, goranske recepture temelji su na kojima počiva nadaleko poznata kuhinja restorana Bitoraj. Noćenje.

3. dan: ŠPILJA LOKVARKA – KAMAČNIK
Doručak u hotelu. Posjet špilji Lokvarki koja je danas jedna od najvećih, ali svakako najdublje turistički uređenih špilja u Hrvatskoj. Lokvarka je etažni spiljski objekt kojeg čini 6 etaža – galerija, od čega su za turistički posjet uređene prve četiri. Turisti mogu dosegnuti od ulaza do dna turistički uređenog dijela oko 75 m dubine. Ukupna dužina kanala iznosi 1179 m, a dubina 277 m.Temperatura u špilji je stalna i iznosi 8 ̊C, a njenu starost po veličini stalaktita i stalagmita stručnjaci procjenjuju na oko 20 000 godina. Obilazak špilje traje oko sat vremena uz obaveznu pratnju vodiča. Potrebno se slojevito obući jer je temperatura konstantno 8 ̊C, a vlaga je oko 80%, te je fizički zahtjevna jer se spušta na 75 metara u dubinu od ulaza. Djeca mlađa od 4 godine ne mogu obilaziti špilju. Kućni ljubimci također ne smiju ulaziti u špilju,a strogo je zabranjeno fotografiranje s bljeskalicom. Odlazak prema Kamačniku. Kanjon Kamačnik privlačan je zbog svoje nevjerojatne prirodne ljepote kao i zbog poučne botaničke i Panove staze. Sami kanjon je prava zvučna kulisa stoga su na šetnici postavljene zvučne instalacije koje možete isprobati i tako uživati u glazbenoj kulisi. Čekaju vas Panov gong, potočne orgulje, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona.  Staza do izvora Kamačnika nije zahtjevna, lagano brdovita, duga je 3 kilometra, i moguće ju je prehodati za nekih sat i pol laganog hoda. Veći dio ide uz sam potok, a na dijelovima su drveni mostići i galerije na kojima se možete zaustaviti, predahnuti i uživati u pogledu. Cijeli izlet maksimalno traje oko tri sata. Predlažemo ručak u bistrou Kamačnik.

Cijena paketa po osobi u terminu

16.3. – 20.7.2021.  i  7.9. – 14.11.2021.

131,40 eur / 990 kn

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Minimalan broj prijavljenih putnika: 2

Cijena paketa po osobi u terminu

20.7. –  7.9.2021.

152,63 eur / 1.150 kn

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Minimalan broj prijavljenih putnika: 2

CIJENA UKLJUČUJE: smještaj u hotelu Bitoraj 4* u Fužinama u dvokrevetnoj  sobi  na osnovi 2 noćenja s doručkom; boravišnu pristojbu, prijavu i osiguranje;  ulaznicu za NP Risnjak; ulaznicu za špilju Lokvarku; ulaznicu za kanjon Kamačnik; troškove organizacije i prodaje;  policu jamčevine i osiguranja od odgovornosti. 

CIJENA NE UKLJUČUJE: ulaznicu za Zeleni vir i Vražji prolaz; prijevoz, voditelja putovanja, obroke, pića, troškove osobne prirode, sve što nije navedeno pod „Cijena uključuje“. 

Doplata po osobi uz plaćanje na licu mjesta:
*ulaznica za Zleni vir i Vražji prolaz: 3,32 eur / 25 kn
Kupnja ulaznica moguća je samo na info točki u izletištu Zeleni vir (kućica do planinarskog doma). Plaćanje ulaznica moguće je gotovinom ili karticama (Visa, Maestro ili Mastercard). Cijene ulaznica su informativne i podložne su promjeni.

Prilikom rezervacije predlažemo uplatu osiguranja od nezgode i rizika otkaza putovanja.

Mogućnost prilagodbe programa željama gostiju u smislu broja noćenja, vrste i kategorije smještajnog objekta, usluge uključenih u cijenu aranžmana i sl.
Mogućnost organizacije prijevoza iz bilog kojeg dijela Hrvatske za individualne putnike, obitelji, društva ili veće grupe.

Paket 2 dana / 1 noćenje


Termin:
16.03.2021. – 14.11.2021.

Usluga: prema programu
Prijevoz: vlastiti
Smještaj: hotel Bitoraj 4*, Fužine, https://bitoraj.hr/

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: KAMAČNIK – ŠPILJA LOKVARKA
Polazak s mjesta odredišta u jutarnjim satima i vožnja prema  Gorskom Kotaru i Kamačniku. Kanjon Kamačnik privlačan je zbog svoje nevjerojatne prirodne ljepote kao i zbog poučne botaničke i Panove staze, koja je izrazito zanimljiva djeci. Sami kanjon je prava zvučna kulisa stoga su na šetnici postavljene zvučne instalacije koje možete isprobati i tako uživati u glazbenoj kulisi. Čekaju vas Panov gong, potočne orgulje, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona.  Staza do izvora Kamačnika nije zahtjevna, lagano brdovita, duga je 3 kilometra, i moguće ju je prehodati za nekih sat i pol laganog hoda. Veći dio ide uz sam potok, a na dijelovima su drveni mostići i galerije na kojima se možete zaustaviti, predahnuti i uživati u pogledu. Cijeli izlet maksimalno traje oko tri sata. Predlažemo ručak u bistrou Kamačnik .  Odlazak prema Lokvama i posjet špilji Lokvarki. koja je danas jedna od najvećih, ali svakako najdublje turistički uređenih špilja u Hrvatskoj. Lokvarka je etažni spiljski objekt kojeg čini 6 etaža – galerija, od čega su za turistički posjet uređene prve četiri. Turisti mogu dosegnuti od ulaza do dna turistički uređenog dijela oko 75 m dubine. Ukupna dužina kanala iznosi 1179 m, a dubina 277 m.Temperatura u špilji je stalna i iznosi 8 ̊C, a njenu starost po veličini stalaktita i stalagmita stručnjaci procjenjuju na oko 20 000 godina. Obilazak špilje traje oko sat vremena uz obaveznu pratnju vodiča. Potrebno se slojevito obući jer je temperatura konstantno 8 ̊C, a vlaga je oko 80%, te je fizički zahtjevna jer se spušta na 75 metara u dubinu od ulaza. Djeca mlađa od 4 godine ne mogu obilaziti špilju. Kućni ljubimci također ne smiju ulaziti u špilju,a strogo je zabranjeno fotografiranje s bljeskalicom. Vožnja prema Fužinama i hotelu Bitoraj 4*. Legenda kaže kako su prvi naseljenici ovog kraja, kada su s vrha brda pogledali na zelene šume i bistre vode, kazali: „Bit će to raj“! Taj uzvik dao je ime planini, a planina hotelu i restoranu što svakodnevno u praksi potvrđuje te riječi. Smještaj. Predlažemo večeru u hotelskom restoranu. Svježe lokalne namirnice i izvorne, goranske recepture temelji su na kojima počiva nadaleko poznata kuhinja restorana Bitoraj. Noćenje.

2. dan: ZELENI VIR I VRAŽJI PROLAZ
Doručak u hotelu. Vožnja prema Brodu na Kupi i mjestu Ložac gdje na  parkingu možete ostaviti auto i šetnjom od pola sata doći do Planinarskog doma Zeleni vir. Kraći odmor za kavu. Nastavak šetnje prema izletištu Zeleni vir. Zadivljujuća 70 metara visoka stijena koja se osovila između dva šumovita obronka, a s vrha stijene obrušavaju se dva potočića. Jedan brzo nestaje u usjeku, a drugi se ruši okomito u obliku slapa koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak koji ovdje izvire. U špilji je jezerce smaragdno zelene boje, kristalno bistre i mirne vode. Podzemni izvor- Zeleni vir dubine oko 50 metara u dnu je špilje i ne primjećuje se, a ime je dobio po boji jezerca koje stvara. Vražji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, na pojedinim dionicama širine svega 2 metra, a posljedica je djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i napravila sebi neobičan put. Kroz kanjon prolazi potok Jasle što je i ime cijelog obližnjeg šumskog kompleksa. Na kraju Vražjeg prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle otvor je u stijenu, ulaz u špilju Muževa hiša. Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana sa jezercem. U špilji prezimljava strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka koji se ne smiju uznemiravati prilikom posjeta špilji. Prilikom obilaska izletišta potrebno je imati adekvatnu planinarsku obuću zbog skliske podloge. Kanjon Vražji prolaz je vrlo zahtjevan za obilazak i potrebno se pridržavati uputa s info tabli duž kanjona.

Cijena paketa po osobi u terminu

16.3. – 20.7.20201  i  7.9. – 14.11.2021.

71,67 eur / 540 kn

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Minimalan broj prijavljenih putnika: 2

Cijena paketa po osobi u terminu

20.7.- 7.9.2021.

83,62 eur / 630 kn

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Minimalan broj prijavljenih putnika: 2

CIJENA UKLJUČUJE: smještaj u hotelu Bitoraj 4* u Fužinama u dvokrevetnoj  sobi  na osnovi 1 noćenja s doručkom; boravišnu pristojbu, prijavu i osiguranje; ulaznicu za špilju Lokvarku; ulaznicu za kanjon Kamačnik; troškove organizacije i prodaje;  policu jamčevine i osiguranja od odgovornosti. 

CIJENA NE UKLJUČUJE: ulaznicu za Zeleni vir i Vražji prolaz; prijevoz, voditelja putovanja, obroke, pića, troškove osobne prirode, sve što nije navedeno pod „Cijena uključuje“. Cijene ulaznica su informativne i podložne su promjeni.

Doplata po osobi uz plaćanje na licu mjesta:
*ulaznica za Zleni vir i Vražji prolaz: 3,32 eur / 25 kn
Kupnja ulaznica moguća je samo na info točki u izletištu Zeleni vir (kućica do planinarskog doma). Plaćanje ulaznica moguće je gotovinom ili karticama (Visa, Maestro ili Mastercard).

Prilikom rezervacije predlažemo uplatu osiguranja od nezgode i rizika otkaza putovanja.

Mogućnost prilagodbe programa željama gostiju u smislu broja noćenja, vrste i kategorije smještajnog objekta, usluge uključenih u cijenu aranžmana i sl.
Mogućnost organizacije prijevoza iz bilog kojeg dijela Hrvatske za individualne putnike, obitelji, društva ili veće grupe.

Smještaj: hotel Bitoraj 4*, Fužine, https://bitoraj.hr/ 

Lokacija: U srcu Gorskog kotara u centru Fužina. Blizina autoceste A6 – izlaz Vrata. Gorski kotar pruža sve što je potrebno za savršeni odmor u zagrljaju prirode. Čist i svjež planinski zrak, prekrasan pogled, guste šume povezane šetnicama i biciklističkim stazama, bistre rijeke i jezera što zrcale nebeski svod
Sadržaji: prostrane sobe pomno dizajnirane da pruže komfor bez premca, udobne krevete, spa i wellness centar, a la carte restoran s vrhunskim goranskim specijalitetima.
Sobe: hotel Bitoraj raspolaže s 25 soba različitih veličina i uređenosti. Uz tradicionalno uređene sobe i sobe suvremenog interijera, sobu prilagođenu osobama s invaliditetom, sobu Afrodita za parove te dvosobni apartman „Sv. Anton“.
Usluga: noćenje s doručkom

Udaljenosti:
NP Risnjak – Fužine:
30 km
Fužine – Vražji prolaz – Zeleni Vir: 30 km
Fužine – Kamačnik: 50 km

Klikni na kartu za uvećanje

NAČINI PLAĆANJA
*Prilikom sklapanja ugovora potrebno je uplatiti 40% cijene putovanja, a ostatak iznosa najkasnije 31 dan prije početka putovanja.
*Plaćanje se može izvršiti jednokratno gotovinom, uplatom na žiro račun ili jednokratno karticama Mastercard, Maestro, MB Card, Visa, Visa Premium, Diners Club.
*Mogućnosti obročnog plaćanja na rate:
Visa Premium karticom do 6 rata
Diners Club karticom do 12 rata
PBZ Maestro i Visa karticama do 9 rata
karticom Karlovačke banke do 12 rata
Maestro karticom Erste banke do 6 rata
kartice Maestro, Visa i Mastercard Zagrebačke banke do 12 rata

Objavljene informacije smatraju se točnima i pouzdanima u vrijeme njihovog unošenja, bez jamstva potpune točnosti i cjelovitosti u svako vrijeme. Agencija, nadalje, pridržava pravo izmjene sadržaja objavljenih na ovim web stranicama u bilo koje vrijeme, po vlastitoj procjeni i bez prethodne najave.

Odgovorni organizator: Ka travel d.o.o, B. Šuleka 27, 47 000 Karlovac, ID: HR-AB-47-020046686
Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju.
Putnik može raskinuti Ugovor o putovanju u bilo kojem trenutku prije početka putovanja uz plaćanje primjerene naknade za raskid Ugovora, a prema Uputama i općim uvjetima putovanja odgovornog organizatora.

Svojim potpisom na Ugovor o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima. Molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Za ovo putovanje uplaćeno je jamčevno osiguranje i osiguranje od odgovornosti kod Euroherz Osiguranje, Zagreb.  Organizator putovanja zadržava pravo promjene cijena u slučaju promjene kalkulativnih elemenata ili tečaja. Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti  kupnje i provedbe turističkih aranžmana Ka travel d.o.o., izdanje svibanj 2018.

Foto: pexels.com

Nazovite nas

Turistička agencija – s Vama od 2010.

+ 385 47 495 495

Lokacija ureda

Gundulićeva 3, Karlovac

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak 9 - 17, Subota 9 - 12

Email

info@katravel.hr

KA TRAVEL d.o.o, turistička agencija, Bogoslava Šuleka 27, Karlovac / MB 2601010 / OIB 60912428480 / ID: HR-AB-47-020046686 / Reg. sud: Trgovački sud u Karlovcu
Registrirano pod brojem Tt-10/10-2 / MBS: 020046686 / Temeljni kapital 2.650 eur uplaćen u cijelosti / Uprava društva: Marijana Buneta, direktor / Voditelj poslova – Marijana Buneta
Računi: Erste & Steiermärkische Bank d.d., Jadranski trg 3a, 51 000 Rijeka, IBAN: HR4824020061100568342 / Privredna Banka Zagreb d.d., Račkoga 6, 10 000 Zagreb, IBAN: HR6023400091110491621 / Zagrebačka banka d.d., Trg B. J. Jelačića 10, 10 000 Zagreb IBAN: HR 9323600001102857365
Pojedinosti o nadležnom tijelu čijem službenom nadzoru podliježe djelatnost putničke agencije: Državni inspektorat, Turistička inspekcija, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb